E-kirja

Lue tai kuuntele

Ira Vihreälehto - Tuntematon sotavanki – Venäläistä isoisääni etsimässä maksuttomasti

Iran isoäiti kuiskasi pojalleen: ”On jottain mitä miun pitäis kertoa…”

Lempin elämä näytti tavalliselta: hän meni Einonsa kanssa naimisiin heti sodan jälkeen ja kasvatti suurperheen miehen työskennellessä sahalla. Vasta kuolinvuoteellaan Lempi kuitenkin kuiskasi vanhimmalle pojalleen Juhanille: ”On jottain mitä miun pitäis kertoa…” mutta voimat loppuivat kesken kaiken.

Salaisuus paljastui perunkirjoituksessa: Juhanilla oli eri isä kuin muilla sisaruksilla. Hän kysyi asiaa Einolta, selvitti sukulaisilta, pinnisteli muistaakseen keskustelunpätkiä lapsuudesta. Jäljet johtivat koulutilalle, jossa Lempi oli työskenteli keittäjänä sota-aikana ja jossa työskenteli myös neuvostosotavankeja. Esikoispojan isä oli sotavanki, vihollinen. Etsintä tyssäsi siihen.

Vuosikymmeniä myöhemmin Juhanin tytär, historioitsija Ira Vihreälehto ryhtyi selvittämään suvun vaiettua tarinaa löytääkseen isoisänsä. Hän haastatteli aikalaisia, tonki arkistoja, analysoi valokuvia, teetti DNA-testejä, lähestyi etäisiä sukulaisia Facebookissa ja venäläisessä VK:ssa ja haravoi karttaa Google Mapsin avulla.

Tuntematon sotavanki laajenee yhden suvun tarinasta kuvaukseksi jatkosodan poikkeusoloista ja vaikenemisen kulttuurista, kun haluttiin katsoa eteenpäin eikä taaksepäin. Samaan aikaan teos kertoo nykyihmisten juurista, jotka ulottuvat aiempien sukupolvien salaisuuksiin asti.

Ira Vihreälehto (s. 1974) on koulutukseltaan historian opettaja ja työskentelee erityisasiantuntijana Suomen kulttuuriperintökasvatuksen seurassa.

Kokeile tätä kirjaa maksutta 2 viikkoa

Ei sitovaa määräaikaa. Irtisano milloin haluat. Valitse vain haluamasi palvelu.

Bookbeat äänikirjasovellus

Kokeile 2 viikkoa ilmaiseksi

Jos et irtisano ennen kokeilun loppua, niin jatkossa 16,90€/kk.

Bookbeat äänikirjasovellus

Kokeile 2 viikkoa ilmaiseksi

Jos et irtisano ennen kokeilun loppua, niin jatkossa 13,99€/kk.

Bookbeat äänikirjasovellus

Kokeile 2 viikkoa ilmaiseksi

Jos et irtisano ennen kokeilun loppua, niin jatkossa 16,99€/kk.

Myös nämä tiedot kirjasta saattavat kiinnostaa

Kirjalija

Ira Vihreälehto

Julkaistu

2016-09-01

Lukija

tuntematon

Äänikirjan pituus

0 min

E-kirjan pituus

199 sivua

Tietoa kirjasta Tuntematon sotavanki – Venäläistä isoisääni etsimässä

Kuuntele heti lumoava elamakerrat Tuntematon sotavanki – Venäläistä isoisääni etsimässä, jonka mukana saat imuistoisia hetkiä. Ira Vihreälehto toimii teoksen kirjoittajana. Tuntematon sotavanki – Venäläistä isoisääni etsimässä on pituudeltaan 199 sivua, joten sopiva pituus lukemiseen. Älä silti jää vaan digitaaliseen kirjaan, sen sijaan kokeile myös kirjan äänikirja versiota, minkä käyt läpi 0:00:00 tunnissa. Äänikirja onkin rentouttava keino kuunnella kirjaa hetkinä kun olet liikkumassa ja saa myöskin lenkistä jännittävämmän. Tätä kirjaa lukee tuntematon. Teos on julkaistu 2016-09-01 ja teoksen julkaisijana toimii Atena. Pane alulle viipymättä äänikirjoihin ja e-kirjoihin totutteleminen niin pääset nautiskelemaan kirjoista todella uudenaikaisella keinolla. Äänikirjojen käyttämiseen kuten e-kirjojen lukemiseen tarvitset vain älypuhelimen, mihin asennat haluamasi sovelluksen. Sovellukset toimivat perinteisesti 10-20e maksulla, millä pääset kuuntelemaan loputtomasti erilaisia äänikirjoja sekä lukemaan vaikuttavia elektronisia kirjoja. Parasta käyttäjälle on että, lähes tulkoon kaikki palvelut tarjoilevat ilmaista kokeilua milloin kykenet sitoutumatta kuunnella kahden viikon ajan kirjoja ja päättää onko ohjelma juuri sinulle oikea.