Parhaat kuulokkeet äänikirjojen kuuntelemiseen

Esittelyssä parhaat kuulokkeet äänikirjojen kuuntelemiseen

Äänikirjat ovat nykyään suosittu tapa kokea kirjallisuutta. Äänikirjojen suosion takana on muun muassa kirjan kokemisen helppous, sillä kirjaa voi kuunnella helposti vaikka kotitöitä tehdessä tai urheillessa. Äänikirjojen kuunteluun ei kuulokkeiden lisäksi tarvita muita välineitä kuin mobiililaite tai tietokone. Kuulokkeet kannattaa kuitenkin valita huolella, sillä laadukkaat kuulokkeet parantavat äänikirjaelämystä huomattavasti.

Markkinoilla riittää tänä päivänä erilaisia kuulokkeita laidasta laitaan. On bluetooth-kuulokkeita, nappikuulokkeita, urheilukuulokkeita ja esimerkiksi taustamelua vaimentavia kuulokkeita. Mitkä kuulokkeet sitten ovat parhaat äänikirjojen kuunteluun? Kuulokkeiden valinta riippuu niin omista mieltymyksistä ja tarpeista kuin budjetistakin. Tässä artikkelissa esittelemme muutamia erilaisilla ominaisuuksilla varustettuja kuulokkeita, jotka tekevät äänikirjojen kuuntelemisesta täydellisen elämyksen.

Mitä pitää ottaa huomioon kuulokkeita valitessa?

Moni kuuntelijoista ostaa ensimmäiset vastan tulevat sopivan hintaiset kuulokkeet, vaikka äänikirjakokemus paranisi huomattavasti, mikäli käyttäisi hieman enemmän aikaa kuulokkeiden valintaan. Kuulokkeiden valinnassa on tärkeää ottaa huomioon muutama asia.

Äänenlaatu

Äänenlaatu

Ensimmäinen näistä on äänenlaatu. Kuulokkeet soivat eri tavoin, ja meillä kaikilla on myös oma makumme ja omat tarpeemme äänenlaadun suhteen. Usein on niin, että aivan pienimmällä budjetilla ei saa äänenlaadultaan parhaita mahdollisia kuulokkeita. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteivätkö edulliset kuulokkeet voisi soida erinomaisesti. On olemassa kuulokkeita, joiden äänenlaatu on niiden edulliseen hintaan nähden fantastinen. Tällaisten kuulokkeiden löytäminen vaatii kuitenkin aina pientä etsimistyötä.

Langaton vai langallinen

Langaton vai langallinen kuuloke

Kannattaa myös miettiä, haluaako mieluummin langattomat vai langalliset kuulokkeet. Langattomat ovat useiden kuuntelijoiden mielestä kätevä valinta etenkin siitä syystä, että langat eivät ole tiellä ja kuulokkeita voi helposti käyttää myös liikkuessa. Puhelintakaan ei tarvitse tällöin pitää taskussa tai kädessä, sillä Bluetooth-yhteys kantaa monta metriä.

Akunkesto

Akunkesto

Asia, joka myös kannattaa huomioida, on akunkesto, sillä se vaihtelee paljon langattomien kuulokkeiden välillä. Akunkesto on useimmiten useita tunteja, mutta joskus harvoin jopa yli 20 tuntia. Langalliset kuulokkeet ovat monen mielestä tämän asian suhteen paremmat, sillä niitä ei tarvitse ladata lainkaan, toisin kuin langattomia Bluetooth-kuulokkeita.

Mukavuus

Mukavuus

Tärkeä asia kuulokkeissa on myös mukavuus. Muotoilultaan erilaisia kuulokkeita on useita ja kaikilla on omat mieltymyksensä niiden suhteen. Joidenkin mielestä korvat peittävät kuulokkeet ovat mukavimmat, kun osa taas pitää esimerkiksi pienistä nappikuulokkeista.

Kuulokkeiden on tunnuttava korvaan mukavilta, sillä kukapa jaksaisi kuunnella äänikirjaa, jos kuulokkeet hankaavat, puristavat tai eivät muuten istu. Kuulokkeissa on myös erilaisia materiaaleja niiden korvaosioissa. Nappikuulokkeissa esimerkiksi on usein pehmeät silikonitulpat tai kova muovikuori. Koko korvan peittävissä kuulokkeissa on taas usein pehmeä materiaali, joka voi joidenkin mielestä olla miellyttävämmän tuntuinen korvaa vasten. Entä mitkä kuulokkeet olisivat mukavimmat ja istuvimmat urheilevalle?

  • Kuulokkeiden on pysyttävä paikoillaan.
  • Urheiluun suunnitellut kuulokkeet sopivat useimmille.
  • Kuulokkeiden on kestettävä hikeä.
  • Langattomat kuulokkeet ovat usein paras vaihtoehto.

Valitse vastamelukuulokkeet, jos kuuntelet melussa

Vastamelu kannattaa ottaa myös huomioon kuulokkeita valitessa. Osa kuulokkeita vaimentaa taustamelun ääniä, osa taas ei. Vastamelukuulokkeissakin on runsaasti eroja – kaikki eivät sovi yhtä hyvin jokaisen melulähteen vaimentamiseen.

Vastamelukuulokkeet eivät kuitenkaan ole aina paras valinta kuulokkeiksi, esimerkiksi vilkkaassa liikenteessä. Liikenteen äänet täytyy kuulla tietyissä paikoissa, jotta ei joudu onnettomuuteen tai aiheuta sellaista. Osalle kuuntelijoista tärkeää on myös kuulokkeiden koko. Se on tärkeää etenkin silloin, kun kuulokkeita pidetään mukana. Nappikuulokkeet on yleensä aina helppo kantaa vaikka taskussa, kun taas on-ear- ja over-ear -kuulokkeet vievät enemmän tilaa. Joskus nämä kuulokkeet ovat kuitenkin kokoon taitettavaa mallia, jolloin ne menevät hyvin pieneen tilaan.

Taustamelua vaimentavat kuulokkeet ovat loistavia etenkin niille, jotka kuuntelevat kirjoja meluisissa paikoissa. Melua vaimentavat kuulokkeet suodattavat häiritsevän taustamelun pois, jolloin äänikirjan lukijan ääntä voi kuunnella ilman häiriötekijöitä.

Tällaisia kuulokkeita on kahta eri tyyppiä, ja ne toimivat hieman eri tavoin. Kuulokkeet, joissa on aktiivinen taustamelunpoisto eli ACN sopivat etenkin matkoille, sillä ne vaimentavat matalia ääniä, kuten lentokoneen tai junan moottorin ääntä. Korkeita ääniä se ei sen sijaan vaimenna niin hyvin. Melua vaimentavia kuulokkeita valitessa kannattaa kiinnittää huomiota etenkin siihen, millaista melua haluaa vaimentaa. Kaikki kuulokkeet eivät sovi yhtä hyvin jokaiseen tilanteeseen.

Bose QuietComfort 35

Bose QuietComfort 35

Eräät loistavat melua vaimentavat kuulokkeet äänikirjojen kuuntelemiseen ovat Bose QuietComfort 35 -kuulokkeet. Näistä kuulokkeista on saatavilla kaksi eri mallia, mutta malleille on yhteistä se, että molemmat sulkevat ulkomaailman äänet pois, jolloin kuuntelija voi keskittyä täysin äänikirjan kuunteluun.

Molemmat näistä malleista ovat langattomia Bluetooth-kuulokkeita, joilla kuunteleminen onnistuu siksi loistavasti vaikkapakotitöitä tehdessä, urheillessa tai missä tahansa liikkeellä ollessa.

Molemmissa kuulokkeissa on jopa 20 tunnin akunkesto, joka on pitkä akunkesto kuulokkeille. Lisäksi 15 minuutin pikalataus tarjoaa jopa 2,5 tuntia kuunteluaikaa. Pitkän akunkeston vuoksi nämä kuulokkeet ovat käteviä myös esimerkiksi matkoilla, jossa lataamismahdollisuutta ei ole koko ajan saatavilla.

Kumpikin malleista omaa samanlaisen melunvaimennusteknologian, langattomuuden ja korkean äänenlaadun. Kuulokkeissa on myös kaksoismikrofoni, Bosen EQ-taajuuskorjain ja TriPort-tekniikka. Kuulokkeiden asetuksia voi lisäksi ohjata sovelluksen avulla. Molemmat näistä kuulokkeista pysyvät hyvin päässä, vaikkakaan vaativaan urheiluun ne eivät ole kaikkein paras valinta. Mukavat, korvat peittävät korvakupit on valmistettu pehmeästä Alcantara-pinnoitteesta ja tekonahasta tehden niistä kevyet, kestävät ja mukavat.

Uudempi II-malli kuitenkin eroaa hieman alkuperäisestä mallista. II-malli tarjoaa nopean pääsyn Google Assistant -avustajaan niissä maissa, jossa se on saatavilla. Muissa maissa tarjolla on kolme eri ANR-asetusta. Molemmat mallit ovat laadukkaita ja pitkälti samanlaisia, muutamia hienosäätöjä lukuun ottamatta.

Sony WF-1000XM3

Sony WF-1000XM3

Toiset loistavat kuulokkeet äänenvaimennukseen ja kirjojen kuuntelemiseen ovat Sony WF-1000XM3 True Wireless -kuulokkeet. Nämä nappikuulokkeet ovat myös täysin langattomat Bluetooth-kuulokkeet ja edistyneintä melunpoistotekniikkaa. Kuulokkeissa on jopa 8 tunnin akun kesto yhdellä latauksella, mutta mahdollisuus 3 lisälataukseen kantolaukusta, jolloin kuunteluaikaa saa peräti 32 tuntia.

Kuulokkeissa on laadukas äänentoisto ja ergonominen kitkainen kumipinta ja Tri hold -rakenne, joka tarkoittaa, että kuulokkeet istuvat erityisen hyvin ja pysyvät päässä myös kävellessä. Nämäkin kuulokkeet on optimoitu Google Assistantille, eli niillä voi viihteen lisäksi tehdä paljon muutakin, kuten hankkia tietoa, hallinnoida aikataulua tai pitää yhteyttä ihmisiin.

Äänikirjojen kuuntelu urheillessa vaatii omat kuulokkeensa

Kuulokkeilla on täysin eri vaatimukset, jos niitä käytetään äänikirjojen kuuntelemiseen urheillessa. Niiden on ensinnäkin pysyttävä loistavasti paikoillaan ja johdot eivät saa olla tiellä. Lisäksi niiden on kestettävä hikoilua ja jopa vettä.

Bose SoundSport

Bose SoundSport

Urheiluun sopivat laadukkaat kuulokkeet ovat esimerkiksi Bose SoundSport -kuulokkeet. Nappikuulokkeissa on langatonBluetooth-ominaisuus, kuuden tunnin akunkesto sekä vaikuttava äänentoisto. Sovitteiden ainutlaatuinen muoto muodostaa korvaansinetin, joka parantaa kuulokkeiden loistavaa äänenlaatua. Kuulokkeet on myös muotoiltu pysymään tukevasti ja mukavastipaikoillaan myös urheillessa, ja ne kestävät hikeä ja säätä, joten niitä voi käyttää vaikka sateisella juoksulenkillä.SoundSport-kuulokkeissa ei kuitenkaan ole taustaäänien vaimennusteknologiaa, joten kovassa melussa käytettäväksi ne eivätsovi.

Jaybird X4

Jaybird X4

Toiset laadukkaat kuulokkeet urheiluun ovat Jaybird X4 -kuulokkeet. Nämä langattomana toimivat nappikuulokkeet ovat täysin vedenpitävät, sillä ne kestävät vettä jopa 30 minuutin ajan metrin syvyydessä. Ne sopivat siis loistavasti veden äärellä tai vesisateella urheilevalle, ja ne kestävät myös paljon hikeä. Ne pysyvät tukevasti ja mukavasti korvissa kuusikulmaisen muotoilun, vaihdettavien siivekkeiden ja korvasovittimien vuoksi.

Hyvä puoli on myös se, että pienet kuulokkeet eivät vie paljon tilaa ja niissä on kahdeksan tunnin akunkesto. Kuulokkeissa on sisäänrakennettu mikrofoni ja ohjaimet, joilla voi vaikkapa vastata puheluun lenkin aikana. Lisäksi kuulokkeissa on ensiluokkaisen puhdas ja selkeä äänenlaatu.

Sennheiser CX SPORT

Sennheiser CX SPORT

Sennheiser CX SPORT -kuulokkeet ovat myös loistava valinta urheilevalle kirjojen kuuntelijalle. Niiden ergonomisesti suunnitellut korvapidikkeet on suunniteltu pysymään napakasti paikoillaan urheilun aikana ja ne ovat mukavan kevyet. Kuulokkeissa on hyvä äänenlaatu ja ne ovat Bluetooth 4.2, Qualcomm apt-X - ja apt-X Low Latency -yhteensopivia, mikä tarkoittaa, että äänenlaatu ei kärsi myöskään suoratoistosta.

Kuulokkeista tekee entistä mukavamman urheillessa se, että niissä on säädettävää niskajohtoa kaulaan tai niskaan ja käteväklipsi, jonka voi kiinnittää vaatteisiin. Kuulokkeissa on hyvä kuuden tunnin akunkesto ja kiireisinä päivinä pelkästään 10minuutin latauksella saa jopa tunnin kuunteluaikaa.

Optoma NuForce BE Sport4

Optoma NuForce BE Sport4

Optoma NuForce BE Sport4 -nappikuulokkeissa taas on jopa kymmenen tunnin akunkesto ja pelkästään kymmenen minuutin latauksella saa jo kaksi tuntia kuunteluaikaa. Tyylikkäät Bluetooth-kuulokkeet ovat mukavat ja kevyet korvissa. Urheiluun suunnitelluissa kuulokkeissa on patentoitu kaksikerroksinen korvasovite, joka takaa miellyttävän istuvuuden korvissa sekä parantaa taustaäänien vaimennusta.

Kuulokkeiden korvaosan muotoon ja kokoon voi myös itse vaikuttaa, sillä kuulokkeiden mukana tulee peräti 13 eri päätä, joissa on mukana myös siivekkeitä. Kuulokkeiden päitä voi siis vaihdella omien tarpeiden ja mieltymysten mukaan. Kuulokkeissa on myös suojaus vesi- ja hikiroiskeita vastaan eli niitä voi käyttää hikisemmässäkin liikunnassa.

Muita laadukkaita kuulokkeita eri tilanteisiin

Kaipaatko ainoastaan hyviä peruskuulokkeita, joilla ei välttämättä tarvitse olla urheiluun tai melunvaimennukseen tarkoitettuja ominaisuuksia? Tällaisia laadukkaita peruskuulokkeita on paljon tarjolla.

Apple EarPods

Apple EarPods

§Tällaiset ovat etenkin Apple EarPods -kuulokkeet. Nappikuulokkeet ovat edulliset, mutta laadukkaat kuulokkeet arkeen.§Kuulokkeissa on hintaansa nähden todella loistava äänentoisto laajan äänialansa ja äänihäviötä vähentävän tekniikkansa§ansiosta. Niissä on myös täyteläinen ja syvä basson ääni. Kuulokkeet ovat langalliset eli niitä ei voi käyttää§Bluetooth-yhteydellä. Niissä ei myöskään ole melunvaimennusta. Kuulokkeet on räätälöity erityisen mukaviksi korviin, sillä§muotoilussa on otettu huomioon korvan muoto. Kuulokkeissa on myös mikrofoni ja kaukosäädin, ja pienet kuulokkeet on helppo§kuljettaa vaikkapa taskussa.

Apple AirPods

Apple AirPods

Toiset loistavat, mutta selkeästi hieman kalliimmat kuulokkeet Applelta ovat melkein samaa nimeä kantava AirPods-kuulokkeet. Kuulokkeiden uusi Apple H1-siru sisältää mukautetun ääniarkkitehtuurin. Tämä luo loistavan äänikokemuksen sekä parantaa laitteen synkronointia. Nimenomaan näiden kuulokkeiden äänenlaatu onkin erinomainen juuri äänikirjojen kuuntelua varten. Sirun ansiosta kuulokkeet tarjoavat myös vakaamman ja nopeamman yhteyden muihin laitteisiin. Kuulokkeissa ei kuitenkaan ole melunpoistoa, joten ne eivät sovi kovin meluisiin paikkoihin.

Langattomien nappikuulokkeiden mukana tulee kätevä latauskotelo, jota on helppo kuljettaa menoissa ja matkoilla mukana. Pienilatauskotelo mahtuu taskuun ja sen lataaminen tapahtuu Lightning-johdon tai latausmaton avulla. Kuulokkeiden ja latauskotelonkäyttäminen on helppoa.

  • Kotelon led-valo ilmoittaa, että kuulokkeet latautuvat.
  • Ne ovat automaattisesti päällä ja yhteydessä.
  • AirPodit havaitsevat, milloin ne ovat korvissasi.
  • Korvista pois otettuna niiden toiminta keskeytyy.

Apple AirPods -kuulokkeet ovat älykkäät ja helppokäyttöiset, minkä vuoksi ne sopivat loistavasti etenkin sellaisille henkilöille, jotka haluavat kuulokkeiden olevan aina valmiina ilman johtojen selvittelyä, pitkää ja monimutkaista käynnistystä tai yhteyksien muodostamista aina uudelleen ja uudelleen.

On myös melko harvinaista kuulokkeille, että ne tunnistavat, kun laitat ne korviisi tai otat pois. Näiden kuulokkeiden sanotaankin nostavan kuuntelukokemuksen aivan toiselle tasolle. Apple AirPods -kuulokkeet kestävät yhdellä latauskerralla viisi tuntia ja latauskotelo tarjoaa peräti 24 tunnin edestä virtaa. Kiireessä saa jopa saada kolme tuntia kuunteluaikaa tai pari tuntia puheaikaa ainoastaan 15 minuutin latauksella.

Kuulokkeisiin kuuluu myös kätevä Siri-toiminto. Sanomalla kuulokkeisiin "Hei Siri" pääsee esittämään pyyntönsä. Siri on Applen puhetunnistukseen perustuva avustaja. Se on siis ikään kuin puheella ohjattava robotti, joka osaa vastata kysymyksiin, kirjoittaa viestejä ääniohjatusti tai vaikka avata laitteen sovelluksia. Siri voi myös automaattisesti puhua viestit, kun ne saapuvat.

Sirille puhuessa ja sen avulla esimerkiksi viestejä kirjoittaessa puhelimeen ei tarvitse koskea itse lainkaan. Siri tekee myös paljon muuta, kuten säätää äänenvoimakkuutta tai neuvoo perille, jos kysyt siltä, miten löydät tiettyyn paikkaan. Kuulokkeet ovat siis kätevät ja helpottavat monia arkisia toimia huomattavasti.

Kannattaako ostaa edulliset vai kalliit kuulokkeet?

On täysin totta, että kuulokkeiden laadussa on valtavia eroja. Kuulokkeiden hinta voi antaa jossain määrin tietoa siitä, kuinka laadukkaat kuulokkeet ovat, mutta pelkästään siihen ei kannata koskaan luottaa. Melko pienelläkin hinnalla voi nimittäin saada jopa premium-luokkaiset kuulokkeet, eivätkä markkinoiden kalleimmat hinnat myöskään aina automaattisesti tarkoita, että kuulokkeet olisivat markkinoiden parasta laatua.

Tutustu ominaisuuksiin

Hinnan lisäksi kuulokkeita ostaessa pitäisikin aina tutustua myös kuulokkeiden kaikkiin muihin ominaisuuksiin. Mikäli kuulokkeita on mahdollista kokeilla, kannattaa tilaisuuteen aina tarttua. Testaamista ei kuitenkaan ole useimmissa paikoissa tarjolla, jolloin kuulokkeista kannattaa etsiä tietoa ennen ostamista vaikkapa netin kautta.

Hyvä keino löytää sopivat kuulokkeet on myös mennä käymään fyysisessä elektroniikkaliikkeessä. Liikkeiden osaava henkilökunta osaa auttaa kuulokkeiden valinnassa sekä myös kuulokkeiden etiketeistä löytyvien monimutkaisten termien tulkinnassa. Kuulokkeiden tiedoissa on usein outoja liitäntöjä tai muita ominaisuuksia, jotka eivät ole läheskään kaikille tuttuja.

Elektroniikkaliikkeiden henkilökunta tietää myös myymistään tuotteista paljon ja osaa helposti suositella juuri oikeita kuulokkeita. Joissain liikkeissä on myös mahdollisuus kokeilla kuulokkeita oman päähän, jolloin tietää heti, tuntuvatko ne mukavilta ja hyvin istuvilta. Mikäli liikkeeseen ei pääse paikan päälle, voi kuulokkeista kysyä verkkokaupan asiakaspalvelusta. Joillain nettikaupoilla on jopa chat, jossa voi keskustella henkilökunnan kanssa reaaliaikaisesti.

Takuu pelastaa monelta

Sekä edullisten että kalliiden kuulokkeiden ostaminen on usein aivan yhtä turvallista – molempien mukana tulee yleensä takuu. Kuitti kannattaa siis aina ottaa kuulokkeita ostettaessa. Yleensä myyjä mainitsee oston yhteydessä, että kuulokkeilla on takuu, mutta jos näin ei ole, on hyvä kysyä asiasta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että takuu ei korvaa, jos kuulokkeet hajottaa itse.

Mikäli ne tippuvat maahan tai kissa pureskelee niiden johdon poikki, et saa niistä korvausta. Kannattaakin harkita, onko kaikkein kalliimpien kuulokkeiden ostaminen järkevää, jos on vaarana, että ne hajoavat. Kalliiden kuulokkeiden hajoaminen harmittaa luonnollisesti paljon enemmän kuin edullisten hajoaminen, joiden tilalle voi helpommin hankkia uudet.

Rahalla enemmän laatua

Usein kalliimmilla kuulokkeilla on myös laadukkaampi äänentoisto kuin edullisemmilla. Mikäli haluaa parhaan mahdollisen äänenlaadun äänikirjojen kuunteluun, voi olla järkevää maksaa hieman enemmän. Vastamelukuulokkeet ovat monesti peruskuulokkeita hieman kalliimpia.

Monen mielestä hinta on kuitenkin sen arvoinen, koska niiden avulla kuunteleminen onnistuu täysin ilman ulkopuolisia häiriöitä meluisassakin paikassa ja ne tarjoavat siten rentouttavan kuuntelukokemuksen. Kuulokkeiden hinnassa kannattaa säilyttää omalle taloudelle sopiva budjetti, mutta aivan yhtä tärkeää on tutustua kuulokkeiden ominaisuuksiin ja valita niiden avulla itselleen parhaiten sopivat kuulokkeet. Aloita vaikkapa tutustumalla tämän artikkelin hintahaitariltaan melko kirjaviin kuulokkeisiin, jos et ole tehnyt sitä jo.

Yhteenveto

Kuulokkeiden kirjo on niiden ominaisuuksien, laadun ja hinnan suhteen monipuolinen. Usein kuulokeostoksilla iskee joko tietämättömyys kaikista kuulokkeiden monimutkaisista ja uusista toiminnoista tai valinnan vaikeus kaikkien saatavilla olevien kuulokkeiden joukosta. Neuvomme onkin, että mieti ensin kaikessa rauhassa, mitä haluat kuulokkeilta ja missä ajattelit käyttää niitä, ja tee sen jälkeen vähän taustatutkimusta.

Toivottavasti löysit artikkelimme avulla itsellesi juuri ne oikeat kuulokkeet ja pääset nauttimaan äänikirjoista täysin siemauksin. Mikäli et löytänyt vielä itsellesi sopivia kuulokkeita, kannattaa muistaa, että voit aina ostaa edulliset "varakuulokkeet" siihen asti, kunnes löydät kuulokkeet, joihin olet valmis satsaamaan enemmän rahaa. Varakuulokkeet on muutenkin hyvä olla olemassa siltä varalta, että toiset hajoavat.