E-kirja

Lue tai kuuntele

Heikki Turunen - Nenkoset maksuttomasti

"Ne on niitä nenkossii"

Paetessaan Itä-Karjalassa riehuneen sodan jaloista Suomeen karjalaisevakot joutuvat sopeutumaan täysin erilaiseen kulttuuriin, suomenkieliseen, luterilaiseen Suomeen. Omalla tavallaan he ovat maahanmuuttajia, turvapaikanhakijoita. Ennakkoluulot ja ristiriidat kansanryhmien välillä johtavat tappeluihin, veritekoihin ja itsemurhiin. Nenkoset on Heikki Turusen evakkoeepoksen kolmas itsenäinen romaani. Siinä Manja Pelagea, hartaista hartain ortodoksi ja Kristuksen morsian koettaa selviytyä elämälle sopeutumisvaikeuksista ja nuoruudenrakkautensa ikävästä huolimatta. Hän kaipaa takaisin ainoaan ja oikeaan Karjalaan. Vaikka Manja pääsee sijoituskuntansa suurimpiin kuuluvan talon miniäksi, hänenkään kohdalla uusi elämä valtaväestön keskuudessa ei onnistu uhreitta ja puhtain paperein. 'Nenkonen' on lempinimi, jota paikkakuntalaiset käyttivät siirtolaisnaapureistaan Pielisjärvellä, Juuassa ja Valtimolla. Se on monimielinen väännös tulokkaiden usein käyttämästä sanasta nenga (niin) tai nengalei (sellainen), jotka ovat karjalassa myöntösanoja: sellainen mies on karjalaksi nengoinen muzikku, vaimoihminen taas nengoinen muzoi.

Heikki Turunen tietää mistä puhuu. Hänen oma isänsä, Simpauttajan Hilppa Ryynäsen ja Hupelin Viljo Oinosen esikuva, rakensi aikoinaan Turusen lapsuuskodin asutusalueelle, jolle sijoitettiin kymmeniä rajakarjalaisia siirtolaisperheitä. Heikki Turunen on kirjoittanut Kuokka ja kannel -evakkotrilogian nykyisessä asuinkunnassaan Juuassa Hyrsylänmutkasta lähteneiden ortodoksikarjalaisten siunauksella.

Heikki Turunen (s. 1945) on Suomen merkittävin rakennemuutoksen kuvaaja, hänen huumoristaan ja verevästä karjalankielestään runsas kansankuvauksensa on muodostunut tärkeäksi osaksi suomalaista mielenmaisemaa.

Kokeile tätä kirjaa maksutta 2 viikkoa

Ei sitovaa määräaikaa. Irtisano milloin haluat. Valitse vain haluamasi palvelu.

Bookbeat äänikirjasovellus

Kokeile 2 viikkoa ilmaiseksi

Jos et irtisano ennen kokeilun loppua, niin jatkossa 16,90€/kk.

Bookbeat äänikirjasovellus

Kokeile 2 viikkoa ilmaiseksi

Jos et irtisano ennen kokeilun loppua, niin jatkossa 13,99€/kk.

Bookbeat äänikirjasovellus

Kokeile 2 viikkoa ilmaiseksi

Jos et irtisano ennen kokeilun loppua, niin jatkossa 16,99€/kk.

Myös nämä tiedot kirjasta saattavat kiinnostaa

Kirjalija

Heikki Turunen

Julkaistu

2018-10-23

Lukija

tuntematon

Äänikirjan pituus

0 min

E-kirjan pituus

218 sivua

Tietoa kirjasta Nenkoset

Nenkoset on lukukokemus, joka antaa lukijalleen tai kuuntelijalle erittäin paljon. Kirjan kirjoittajana on ollut Heikki Turunen. Nenkoset on pituudeltaan 218 sivua, eli vallan mainio pituus läpi käytäväksi. Älä takerru ainoastaan digitaaliseen kirjaan, yritä myös teoksen äänikirja versiota, jonka kuuntelet 0:00:00 tunnissa. Äänikirja ei pidättele sinua nauttimaan kirjasta ainoastaan siihen aikaan kun onnistut lukemaan, vaan kykenet nautiskella kirjasta missä ja milloin haluat vaika ratikassa. Äänikirjan lukijana toimii tuntematon. Teoksen on julkaissut Werner Söderström Osakeyhtiö 2018-10-23. Pane alulle saman tien äänikirjoihin tai digitaalisiin kirjoihin totutteleminen ja pystyt nauttimaan kirjoista hyvin uudenaikaisella tavalla. Tarviit ainoastaan puhelimen jolloin mukanasi on lukematon määrä kirjoja. Kun haluat mennä' todella e-kirjojen pauloihin, sinun alkaa ainoastaan maksaa kiinteä kk-maksu 10 - 15€ jolloin sinulla on isokokoinen kokoelma omalaatuisia e-kirjoja. Äänikirjojen yrittäminen on lisäksi äärimmäisen helppoa, sillä kykenet rajattomasti yrittää palvelua ilmaiseksi 2 viikon ajan.