E-kirja

Lue tai kuuntele

Jukka Tarkka - Ahvenanmaa maksuttomasti

Ahvenanmaan turvallisuuskysymys on yhä auki

Ahvenanmaa on pari vuosisataa ollut Itämeren rantavaltioiden kiistakapula, huolestuttava uhkatekijä ja tavoiteltu saalis. Voimapoliittinen pelitilanne on kuitenkin jäänyt piiloon puolueettomuudesta ja aseettomuudesta rakennetun diplomaattisen kulissin taakse. Kirja kertoo, millaista peliä siellä on pidetty. Alueen historian tunteminen ja arviointi auttavat ymmärtämään nykyistä tilannetta, ja ehkä tuleviakin.

Itämeren turvallisuuspoliittinen kenttä on 2010-luvulla virittynyt uuteen asentoon. Venäjän eurooppalaisiin naapureihinsa suuntaama paine ja Nato-puolustuksen asettuminen Baltian alueelle säteilevät suurvaltajännitettä Skandinaviaan.

Itämeri ei ole enää toisen supervallan hallitsema sisämeri, kuten kylmässä sodassa. Se on nyt uusien osapuolten voimapoliittista kosketuspintaa. Silloin kun Itämeren perusasento muuttuu, muuttuu myös Suomen ja varsinkin Ahvenanmaan turvallisuustilanne, sillä maantieteelle emme voi mitään.

Ahvenanmaan puolueettomuutta ja aseettomuutta on sen historiassa suojattu kolmella diplomaattisella julistuksella. Mutta aina kun Itämerellä on ollut sotilaallista jännitettä tai sota, Ahvenanmaalla on ollut aseellista toimintaa ja se on joutunut sotatoimien piirin.

Voimapoliittisen pelin osapuolet eri aikoina ovat houkutelleet tai uhkailleet toisiaan Ahvenanmaan menettämisellä tai haltuun saamisella tai aseistamisella tai aseista riisumisella. Itämeren rantavaltioiden ylimmissä esikunnissa on 1900-luvun aikana suunniteltu toistakymmentä massiivista maihinnousuoperaatiota Ahvenanmaalle. Nyt alueen tasapainoa järkyttävät lisääntyvä sotilaallinen toiminta sotaharjoituksineen ja ilmatilaloukkauksineen.

Nykyinen puolueettomuus ei ole itsestäänselvyys, pikemminkin päinvastoin.
Ahvenanmaan turvallisuuspoliittinen historia osoittaa, että siellä, missä aseettomuus ja puolueettomuus esiintyvät samaan aikaan, kumpikaan ei voi toteutua. Puolueettomuus ei voi säilyä, ellei ole sitä puolustavaa voimaa.

Kokeile tätä kirjaa maksutta 2 viikkoa

Ei sitovaa määräaikaa. Irtisano milloin haluat. Valitse vain haluamasi palvelu.

Bookbeat äänikirjasovellus

Kokeile 2 viikkoa ilmaiseksi

Jos et irtisano ennen kokeilun loppua, niin jatkossa 16,90€/kk.

Bookbeat äänikirjasovellus

Kokeile 2 viikkoa ilmaiseksi

Jos et irtisano ennen kokeilun loppua, niin jatkossa 13,99€/kk.

Bookbeat äänikirjasovellus

Kokeile 2 viikkoa ilmaiseksi

Jos et irtisano ennen kokeilun loppua, niin jatkossa 16,99€/kk.

Myös nämä tiedot kirjasta saattavat kiinnostaa

Kirjalija

Jukka Tarkka

Julkaistu

2020-03-12

Lukija

tuntematon

Äänikirjan pituus

0 min

E-kirjan pituus

146 sivua

Tietoa kirjasta Ahvenanmaa

Ahvenanmaa on lukukokemus, joka antaa lukijalleen tai kuuntelijalle erittäin paljon. Kirjan kirjoittajana on ollut Jukka Tarkka. Kyseinen tieto pitää sisällään 146 sivua, joiden mukana iloita moni ilta. Tämän kirjan kanssa ei ole silti vaadittua taipua vain luettavaan versioon, hankittavissa on lisäksi 0:00:00 h pitkä äänikirja. Äänikirja on hyödyllinen käytäntö kuunnella kirjaa myöskin silloin kun olet autossa ja se saa myöskin kävelystä mielenkiintoisemman. Tätä äänikirjaa lukee tuntematon. Äänikirja on julkaistu 2020-03-12 ja teoksen julkaisijana on Docendo. Ääni – sekä e-kirja onkin mieleinen tapa lueskella ja kuunnella kirjaa justiinsa siellä missä kuunaan menetkään. Tarviit kännykän niin kyydissäsi on tuhansia kirjoja. Äänikirjasovellukset toimivat perinteisesti kiinteällä maksulla, jolla saattaa kuuntelemaan määrättömästi monenlaisia äänikirjoja sekä lukemaan parhaita elektronisia kirjoja. Paras asiakkaalle on että, melkein kaikki äänikirjapalvelut tarjoilevat ilmaista ilmaisjaksoa eli voit rajoituksetta testata parin viikon ajan kirjoja sekä testata onko sovellus juuri sinulle asianmukainen.