E-kirja

Lue tai kuuntele

Jenni Stammeier - Suomalaiset junapummit maksuttomasti

Amerikansuomalaisten seikkailijoiden huimia tarinoita ja kovia kohtaloita

Suomalaiset junapummit kertoo niistä amerikansiirtolaisista, jotka eivät osuneet kultasuoneen. Suurina lamavuosina 1920- ja 30-lukujen vaihteessa Yhdysvaltojen ja Kanadan rautateillä vaelsi miljoonia kulkureita: sesonkityöläisiä, kerjäläisiä ja seikkailijoita. ”Hobot” tekivät matkaa tavaravaunuissa ja junien katoilla, joskus veturissa lämmittäjän apumiehinä.

Osa kulkureista oli suomalaisia, usein kielitaidottomia nuorukaisia, jotka olivat lähteneet länteen kultaa vuolemaan. Yksi ”hoopoista” oli eteläpohjalainen Hanski, jonka sukulaismiehet olivat rikastuneet Kanadan kaivoksissa. 17-vuotias kielitaidoton Hanski matkusti meren yli keväällä 1929. Saman vuoden lokakuussa romahti New Yorkin pörssi, alkoi lama ja Hanski päätyi kiskoille.

Hanski eli Hannes Sankelo ja Arvi Pottala, Lännen-Arvi, kiertelivät rautateillä suuren laman aikana, nimimerkki ”Siukku” 1900-luvun alkuvuosina. Neljäs suomalainen, Oskari Tokoi, reissasi tavarajunilla jo 1890-luvulla. Kotiin palattuaan Tokoista tuli työväenliikkeen johtohahmoja ja vuonna 1917 senaatin puheenjohtaja.

Muistelmien lisäksi kuva junapummeista piirtyy lehtien ja muiden arkistolähteiden kautta. Amerikassa kulkureiden asiaa piti esillä radikaali työväenliike IWW, johon moni suomalainen liittyi. Suomalaisissa lehdissä kulkurielämä sekä kiehtoi että herätti pahennusta: kotimaan jättäneitä saatettiin pitää pettureina, minkä lisäksi ryysyläisten pelättiin vahingoittavan suomalaisten mainetta.

Myöhemmin amerikansuomalaisuuden vallitsevaksi kuvaksi vakiintuivat kovat ja rehdit työmiehet, ”lumperjakit” ja uhmattaret. Rähjäiset, ovelat ja joskus lain rajamailla elelleet junapummit katosivat historian hämäriin, mutta osa heistä kirjoitti tai saneli Hanskin tavoin vanhoilla päivillä seikkailunsa jälkipolvien löydettäväksi.

Kokeile tätä kirjaa maksutta 2 viikkoa

Ei sitovaa määräaikaa. Irtisano milloin haluat. Valitse vain haluamasi palvelu.

Bookbeat äänikirjasovellus

Kokeile 2 viikkoa ilmaiseksi

Jos et irtisano ennen kokeilun loppua, niin jatkossa 16,90€/kk.

Bookbeat äänikirjasovellus

Kokeile 2 viikkoa ilmaiseksi

Jos et irtisano ennen kokeilun loppua, niin jatkossa 13,99€/kk.

Bookbeat äänikirjasovellus

Kokeile 2 viikkoa ilmaiseksi

Jos et irtisano ennen kokeilun loppua, niin jatkossa 16,99€/kk.

Myös nämä tiedot kirjasta saattavat kiinnostaa

Kirjalija

Jenni Stammeier

Julkaistu

2019-04-26

Lukija

Juhani Rajalin

Äänikirjan pituus

0 min

E-kirjan pituus

228 sivua

Tietoa kirjasta Suomalaiset junapummit

Suomalaiset junapummit on kiehtova ja hauska tieto, mikä ei taatusti jätä yhtäkään tylsistyneeksi. Tämän erinomaisen kirjan on laatinut Jenni Stammeier. Kyseinen tieto pitää sisällään 228 sivua, minkä avulla olla useampi hetkinen. Luettavan kirjan kera käytettävänä on lisäksi mainio äänikirja, jonka kanssa vietät normaalinopeudella 0:00:00 tuntia. Tämä kirja ei rajoita sinua nauttimaan kirjasta pelkästään siihen aikaan kun onnistut lukemaan, sen sijaan saatat nautiskella kirjasta missä tahansa mielit vaika ratikassa. Tämän kirjan lukijana on Juhani Rajalin. Kirja on julkaistu 2019-04-26 ja teoksen julkaisijana on Docendo. Ääni – sekä digitaalinen kirja on kätevä konstilukea ja kuunnella kirjaa justiinsa siellä missä missään tapauksessa oletkaan. Äänikirjat kuten myös elektroniset kirjat siirtyvät helposti mukana kännykässäsi. Suorittamalla noin 10€ kk-maksun avaat näin oven kirjojen maailmaan, missä ei todella lopu kirjat kesken omana elinaikanasi. Jos edelleen epäilet käyttäisitkö sinä kyseistä sovellusta, niin yritä sitä oitis 2 viikon ajan.