Äänikirja
E-kirja

Lue tai kuuntele

Mikko Moilanen - Suomen pyövelit maksuttomasti

Pyöveli oli pelätty mutta välttämätön osa 1600-1800-luvun yhteiskuntaa

Pyövelin palveluksia ei Suomessa ole tarvittu 200 vuoteen. Historian hämärään ovat peittyneet kaikki 1600-1800-lukujen lääninpyövelit. Pyöveli edusti halveksituinta ammattiryhmää, ja häntä hyljeksittiin. Silti kukaan ei voinut kiistää viran tarpeellisuutta aikakautena, jolloin ”laivat olivat puuta ja laki ankara”.

Suomen pyövelit on ensimmäinen kattava esitys maamme pyövelilaitoksesta. Arkistoista esiin kaivettu tieto on pitkälti ennen julkaisematonta. Asiakirjatietoa täydentävät pyöveleihin ja mestauspaikkoihin liittyvä perimätieto ja kansantarinat. Oikeudenkäytön historian kautta voi ymmärtää, miksi ja milloin pyövelilaitos syntyi, mikä oli pyövelien kulta-aikaa ja milloin heidän palveluksensa oikeuslaitokselle kävi tarpeettomaksi.

Millaisista lähtökohdista pyövelin virkaan päädyttiin? Kuinka moni entinen rikollinen vältti mestauksen ryhtymällä kuoleman virkamieheksi? Mitä kaikkea pyövelin piti osata? Miten sujui pyövelin yksityiselämä, mistä löysi vaimonsa ja miten hänen lapsiinsa suhtauduttiin? Halveksittiinko häntä lopulta niin paljon kuin nykykäsitys antaa ymmärtää? Näihin kaikkiin kysymyksiin teos löytää vastauksia.

1700-luvun kuluessa halveksitun ammatin tarpeellisuus tunnustettiin, ja pyövelit alettiin hyväksyä osaksi yhteiskuntaa. Siihen tarvittiin kuitenkin itse kuninkaan mahtikäsky: ihminen se on pyövelikin, ja hoitaa kunniallista virkaa.

Suomen pyövelit näyttäytyvät kovapintaisina miehinä - eivät he muuten olisi pyöveleiksi päätyneetkään. Moni heistä sortui itse rikokseen, joka johti hirsipuuhun tai mestauspölkylle."

Kokeile tätä kirjaa maksutta 2 viikkoa

Ei sitovaa määräaikaa. Irtisano milloin haluat. Valitse vain haluamasi palvelu.

Bookbeat äänikirjasovellus

Kokeile 2 viikkoa ilmaiseksi

Jos et irtisano ennen kokeilun loppua, niin jatkossa 16,90€/kk.

Bookbeat äänikirjasovellus

Kokeile 2 viikkoa ilmaiseksi

Jos et irtisano ennen kokeilun loppua, niin jatkossa 13,99€/kk.

Bookbeat äänikirjasovellus

Kokeile 2 viikkoa ilmaiseksi

Jos et irtisano ennen kokeilun loppua, niin jatkossa 16,99€/kk.

Myös nämä tiedot kirjasta saattavat kiinnostaa

Kirjalija

Mikko Moilanen

Julkaistu

2019-05-20

Lukija

Jari Nissinen

Äänikirjan pituus

565 min

E-kirjan pituus

208 sivua

Tietoa kirjasta Suomen pyövelit

Mielenkiintoinen Suomen pyövelit on hyvä tieto, mitä luettaessa kellonaika haihtuu täydellisesti. Kirjan tekijänä on ollut Mikko Moilanen. Teoksesta löytää 208 sivua, niiden rinnalla kykenet kokea jännittäviä kokemuksia. Ethän takerru pelkästään e-kirjaan, vaan kokeile myös teoksen äänikirja versiota, jonka kuuntelet 9:25:26 tunnissa. Äänikirja ei rajoita lukijaansa nauttimaan kirjasta yksin silloin kun pystyt lukemaan, sen sijaan sinun on mahdollista nauttia kirjasta milloin tahdot vaika autolla ajaessa. Kirjan mukavana äänenä toimii Jari Nissinen. Kirjan on julkaissut Docendo 2019-05-20. E- ja äänikirjat antavat maikoisan keinon iloita mielenkiintoisista kirjoista liikkeellä ollessasi ja kotona. Äänikirjojen käyttämiseen sekä e-kirjojen lukemiseen tarvitset vain puhelimen, johon lataat mielimäsi kirjasovelluksen. Äänikirjojen kuunteleminen on ongelmatonta äänikirjasovelluksilla, jotka toimivat kiinteällä kuukausihinnalla. Paras vierailijalle on että, melkein kaikki äänikirjasovellukset tarjoavat vapaata ilmaisjaksoa ja tällä tavalla saatat sitoutumatta kokeilla parin viikon ajan äänikirjoja ja miettiä onko palvelu justiinsa sinulle asianmukainen.